Életmű-kiállítás

Detzky Júlia In Situ életmű-kiállítása Gyömrőn

Balaton-parti kövek - Balatonvilágos

Születésének 100. évfordulója alkalmából 2021. augusztus 15-én nyílt In Situ címmel másfél hónapos életmű-kiállítás alkotásaiból a gyömrői Hankó István Művészeti Központban

Az In situ [ejtsd: in szitu] kifejezés latin eredetű, melynek jelentése eredeti, természetes helyén vagy helyzetében. Ezt saját alkotásairól mesélve sokszor hallhattuk tőle. Művei leggyakrabban egy adott pillanatot örökítettek meg, ahogy az éppen akkor és ott volt.

Amíg mi telefonunk képernyőjén keresztül látjuk és láttatjuk a világot, közösségi média profilunk a kiállítótér, ő leginkább akvarellt használt, hogy a látványt és a hangulatot vízzel és festékkel tegye emlékké.

A másfél hónapon keresztül látogatható tárlatot gyermekei és unokái állították össze, az ő szemszögükből ismerhettük meg életét, kaphattunk egy átfogó ízelítőt művészetéből. A kiállításon ezért olyan alkotások is láthatók voltak, amelyek még egyáltalán nem voltak korábban a nagyközönség számára elérhetők.

A kiállítást Gyömrő város alpolgármestere, Tóth János nyitotta meg, köszöntőt mondott Ölvedi Krisztina nyugdíjas könyvtáros, művészetpártoló és Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész.

A kiállítással párhuzamosan egy detektívjáték is elérhető volt, amely Detzky Júlia életeseményein keresztül vezette végig a játékosokat Gyömrőn.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.